Lunch z widokiem na Spiski Zamek

4 lipca 2018

Przed zwiedzanie największego zamku na Słowacji, warto się posilić. Najlepszym miejscem jest Spisky Salas, położony kilka kilometrów od ruin.

Szałas Spiski to trzy drewniane budynki: główna restauracja na 70 miejsc, Chata Furmańska na 30 osób i Bacowska z 10. Miejscami.

Jeśli jesteście przyzwyczajeni do szybkiej obsługi, to miejsce nie jest dla Was. Jeśli jednak macie trochę czasu, lubicie kuchnie słowacką – powinniście tutaj zajrzeć.

Menu jest dość bogate, są talerze z różnymi rodzajami mięsa, talerze z serami i najbardziej typowe dla kuchni słowackiej dania: bryndzowe haluszki, bryndzowe pierogi, ser smażony, czarnohorski schabowy. Z zup – rosół, czosnkowa.

Bryndzowe pierogi

Piwosze tu nie poszaleją, ale słowackiego przyzwoitego Śarisza można się napić.

O miejscowej kuchni można poczytać różne opinie w internecie, ale przed sezonem nie można się skarżyć. Zwłaszcza na Bryndzové pirohy, które sa miejscową specjalnością. Po kilku godzinach zwiedzania smakują wybornie i gość nabiera przekonania, że nie ma jak pierogi bryndzowe na słowackim Spiszu.

Ser smażony z szynką

Tuż przy wyjeździe z restauracji na główną drogę czeka nas bonus – piękna panorama Spiskiego Zamku, celu wyprawy. Kilka minut jazdy i tam będziemy

About

Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.

2 komentarze

  1. Pingback: Spiska potęga kamienia

  2. Comment by Jayme

    Jayme Reply 2 grudnia 2018 at 21:38

    These are faults created whenever your gut is telling you to collapse and get out from
    the game, however you somehow end up effective oneself that you need
    to do normally.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top