Miód w gębie po słowacku

11 lipca 2019

W Polsce szczycimy się mionami pitnymi, Słowacja – obok swoich win i piw – może pochwalić się winami miodowymi. Jedną z najsłynniejszych wytwórni tego trunku odwiedziłem w Dolnej Krupie niedaleko Trnawy.

Firma Apimed ma siedzibę niedaleko pałacu w Dolnej Krupie,którym przez lata mieszkała słynna „różana hrabina” (czytaj TUTAJ). Zresztą jedno z win miodowych nosi jej imię.

Podczas degustacji mam okazje przyjrzeć się palecie barw win miodowych – od złotej, przez jasnobrązowe do ciemnych z nutą czerwieni. Moc tych win to od 12 do 14 proc. alkoholu.

W Apimed produkuje się wina miodowe na na bazie zarówno miodu kwiatowego (słoneczniki, lipa i akacja), jak i spadziowego. Najsłynniejszym trunkiem jest Modovina Barrique – wino dobrzejące w dębowych beczkach. Są też miodowe wina z domieszką owoców cytrusowych, owoców leśnych oraz mocne nalewki.

Założona w 1989 roku, firma zużywa rocznie 3 tysiące ton miodu. Produkuje m.in.  250 tysięcy litrów 8 gatunków wina miodowego.

Koszt degustacji dla grup powyżej 10 osób (90 minut, 8 rodzajów wina, przekąski i zwiedzanie) – 12 euro/osoby.

About

Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top