Rodzinna winnica pod boską opieką

1 lipca 2019

Młoda dziewczyna ze swadą opowiada o historii winnicy, produkcji win, prowadzi ze znawstwem degustacji kolejnych roczników. To Ivena, jedna z trzech córek Józefa i Drogosławy Zwoleńskich, właścicieli winnicy Terra Parna w Różanej Dolinie w Suchej nad Parną, niedaleko Trnawy.

Józef i Drogosława Zwoleńscy

Początki rodzinnej przygody były, jak przyznają, dość przypadkowe. Obsadzili winoroślami na próbę niewielki pagórek. Z jednej strony „pilnuje” kaplica, miniaturowy kościółek, zaś z drugiej – na górce – wieżyczka z krzyżem na dachu (wybudowana przed laty przez Jezuitów). Boska opieka zapewniona, zwłaszcza, że właścicielami ziemi są właśnie Jezuici, o których Zwoleńscy ją dzierżawią (na razie na 40 lat z prawem wykupu).

Miniaturowy kościółek na terenie winnicy

Przy początkach produkcji białych win pomagał gospodarzom Harald Heiling z miejscowości Gols w Austrii. Przy czerwonych radami służył francuski winiarz, Francois-Xavier Gaboryaud, który ma winnice w Bordeaux i Saint Emilionwe Francji, oraz w Austrii i Turcji.

Budynek produkcyjny z kamienia i szkła, bez piwnicy Zwoleńscy wybudowali jak najbliżej się dało. Dzięki temu zebrane grona transportuje się mniej niż sto metrów. Produkcja jest tak zaprojektowano, że z głównym procesem może sobie poradzić jedna osoba.

Tuż przy budynku wygospodarowano niewielkie miejsce na kameralne degustacje, przyjęcia. Pijmy wino przy zachodzącym słońcu oświetlającym winnicę ciągnącą się lekko pod górę aż do widocznej stąd wspomnianej wieżyczki. Z jednej strony, na wyciągnięcie ręki mamy winogrona; z drugiej zaś – pomieszczenia z produkowanym właśnie winem.

To stosunkowo niewielka winnica, rocznie produkuje 35 tysięcy butelek. Z białych najbardziej smakowały mi Riesling Ryński (Rhein Riesling) i Sauvignon Blanc. Jeśli chodzi o czerwone najbardziej właścicielom się udały Modry Portugal i Saint Laurent. I tak kieliszek za kieliszkiem, w przerwach doskonałe przekąski a na deser – wino lodowe Alibernet. Nic dziwnego, że w rozpieszczanym wybornymi smakami umyśle szybko rodzi się myśl – tutaj koniecznie trzeba wrócić.

Ivena Zwoleńska i autor

A kto jeszcze nie był – gorąco polecam!

Terra Parna

Ružova Dolina 528

Suchá nad Parnou

www.terraparna.sk

Wnętrze kościółka

About

Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top