Tatrzański kościół lodowy będzie otwarty 23 listopada

12 listopada 2018

Największa atrakcja zimowych Tatr Wysokich – kościół lodowy na Hrebienku nad Starym Smokowcem – będzie w tym roku oficjalnie otwarty 23 listopada.

W tym roku kościół lodowy jest wzorowany na Bazylice św. Piotra w Rzymie i kolumnadzie Berniniego. Zużytych na niego będzie 225 ton lodu dostarczonego w 1 800 blokach. Nad pracami słowackich, czeskich, polskich i walijskich rzeźbiarzy czuwa tradycyjnie Adam Bakoš. Wśród artystów jest również rzeźbiarka z Teksasu. Lodowy kościół na Hrebienku powstanie już po raz szósty.

Veronika Littvová, dyrektor regionalnej organizacji ruchu turystycznego regionu Vysoke Tatry, powiedziała: „Prace na Tatrzańskim lodowym kościołem zaczęliśmy w tym 24 września. Wtedy przywieźliśmy na Hrebienok pierwszą porcję lodu. Do dzisiaj ciężarówki zwiozły rekordową liczbą 1800 bloków lodowych, co daje w sumie 225 ton lodu.”

Rzeźbiarze przystąpili do pracy 22 października. Wykonają oni m.in. 84 kolumny z kolumnady Berniniego. Każda z nich będzie miała 3,5 metra wysokości (bez podstawy. Na ich wykonanie zużytych zostanie 630 lodowych bloków. Całkowita wysokość kolumn będzie wynosiła nawet 5 metrów, na ich szczytach umieszczone będą rzeźby.

Główna budowla będzie miała wysokość 11,5 metra. Całą z lodu uzupełniona będzie szklanymi witrażami autorstwa Achillesa Sdoukosa mistrza stuki szklanej pochodzenia słowacko-greckiego.

Prace rzeźbiarzy mocno komplikuje temperatura, która na początku listopada wynosi 10 stopni Celsjusza.

Veronika Littvová dodała: „Tatrzański lodowy kościół będzie otwarty od piątku 23 listopada, codziennie w godzinach 9.00 – 16.00. W Święta Bożego Narodzenia i w głównym sezonie narciarskim godziny otwarcia będą przedłużone. Wstęp, jak co roku, jest bezpłatny. Każdej niedziele będziemy organizować koncerty i występy artystyczne.”

 

About

Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top