Api Med w Dolnej Krupie – druga odsłona

Dolna Krupa słynie swoimi modami
Wina miodowe z Dolnej Krupy – to jest to!/fot. AG

Nieco ponad rok temu pisałem o jednej z najsłynniejszych wytwórni win miodowych na Słowacji – firmie Api Med w Dolnej Krupie niedaleko Trnawy. Obecnie aneks do tego tekstu – opis Willi Apimed.

W Apimed produkuje się wina miodowe na na bazie zarówno miodu kwiatowego (słoneczniki, lipa i akacja), jak i spadziowego. Najsłynniejszym trunkiem jest Modovina Barrique – wino dobrzejące w dębowych beczkach. Są też miodowe wina z domieszką owoców cytrusowych, owoców leśnych oraz mocne nalewki.

fot. AG

Założona w 1989 roku, firma zużywa rocznie 3 tysiące ton miodu. Produkuje m.in. 250 tysięcy litrów 8 gatunków wina miodowego.

Obecnie, oprócz rosarium otwartego w czerwcu 2020 roku, rozbudowano także budynek główny – Willę Api Med..

Przede wszystkim goście mogą skorzystać z restauracji „Maria Henrietta”, która dysponuje 70 miejscami. Planowana jest budowa hotelu.

Sala degustacyjna Ambozianum/fot. AG

W budynku znajduje się także duża sala degustacyjna „Ambrozianum” na 50 osób oraz salonik degustacyjny Różanej Hrabiny i piwnica degustacyjna na z 22 miejscami. Ściany wykonane są z oryginalnych cegieł zachowanych z dawnych piwnic. Obok znajduje się długa na 60 metrów piwnica na beczki małe (225 litrów) i duże 4 000 litrów. Obok – w podziemnej rotundzie – mniejsze pomieszczenia na archiwum win miodowych (najstarsze mają już 20 lat).

Piwnica z beczkami/fot. AG

Sala konferencyjna z tarasem widokowym może pomieścić 40 osób. Na kolejny taras widokowy wychodzi się schodami w okrągłej wieży, zdobionej gigantyczną kroplą z plexi, wyobrażającą kroplę miodową. A z tarasu widok na wspomniane rosarium.

Medolandia.com

fot. AG
Wnętrze podziemnej rotundy/fot. AG
Sala degustacyjna w piwnicy/fot. AG
Salonik degustacyjny “Różana Hrabina”/fot. AG
Kropla miodu w wieży widokowej/fot. AG
Patron Willi Apimed – święty Ambroży
Witraż z różą/fot. AG
Restauracja “Maria Henrietta”/fot. AG

Miód w gębie po słowacku