Hotelarska perła Tatrzańskiej Łomnicy
Hotel Łomnica w Tatrzańskiej Łomnicy to najstarszy hotel w Tatrach. Po latach niszczenia wrócił do swych lat świetności.
Budynek hotelu zna każdy, kto odwiedzał Tatrzańską Łomnicę. Charakterystyczna drewniana konstrukcja stojąca między dworcem autobusowym a stacją kolejową. Przez lata hotel słynął ze wspaniałej cukierni. Ja tę cukiernię jeszcze pamiętam. Przez ostatnie lata stał opuszczony i niszczał.
Hotel Łomnica został zbudowany w roku 1893 według projektu architekta Gedeona Majunkego ze Spišskej Soboty.
Obecnie dobudowano nowoczesną część, jednak od frontu stary budynek wygląda, jak w latach swojej świetności.
Wewnątrz jest elegancko, ale jednocześnie przytulnie. Korytarze zdobią obrazy o tematyce tatrzańskiej.
Wielką zaletą jest profesjonalna i przyjaźnie nastawiona obsługa. Już przy śniadaniu – które goście jedzą w stylowej odtworzonej według starych zdjęć restauracji Sissi – kelnerzy przechodzą samych siebie w uprzejmościach. Nie są nachalni, ale jednocześnie zdają się zgadywać wszystkie życzenia gości.
Oprócz wspomnianej restauracji w hotelu znajduje się kawiarnia Mozart i winiarnia Franz Josef. Ta ostatnia z wybornym zestawem win, w tym oczywiście solidną porcją win win słowackich.
Oicjalne i uroczyste otwarcie nastąpiło 27 stycznia 2017 roku. Na imprezie spotkało się ponad 200 osób.
Zuzana Kovaľová, dyrektorka hotelu, powiedziała: “To, czego inni nie potrafili zrobić przez ponad dwadzieścia lat, nam się udało dokonać w dwadzieścia miesięcy – zrekonstruować i rozbudować hotel. Przywróciliśmy hotelowi elegancję i wyrafinowany szyk, z którego zawsze słynął.”
Wieczór uświetnił występ śpiewaczki operowej Adriany Kučerovej, która została matką chrzestną hotelu (ojcem chrzestnym został Martin Huba).
Dania kuchni słowackiej zostały przygotowane z produktów, które do hotelu są dostarczane z odległości nie większej niż 100 kilometrów. Gwarantuje to doskonałą ich jakość i świeżość. A za wysoką jakość dań podczas inauguracji działalności hotelu, a także na co dzień odpowiada szef kuchni Gabo Kocák.
Podczas wieczoru wyświetlono 30-minutowy film “Świadkowie” o historii hotelu i jego odbudowie. Do tańca przygrywał zespół Ptera Lipki oraz specjalny gość Milan Lasica.
Zuzana Kovaľová dodała: “Jako podziękowanie naszym gościom wręczyli podarki: album Jana Hali oraz specjalne ciastko – Lomnica cake.”
Udane otwarcie było dobrą prognozą dobrych lat, jakie czekają z pewnością Hotel Lomnica. Z taką historią, taką lokalizacją i taką załogą – nie może być inaczej.
Adam Gąsior
Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.
POWIĄZANE WPISY
22 czerwca 2020
Donovaly – wakacyjna stolica dzieci
Donovaly, miejscowość oddalona zaledwie 26 km od Bańskiej Bystrzycy, w lecie stają się…
0 Komentarzy6 Minuty
15 czerwca 2020
Tatry Wysokie – ubezpieczenie górskie w cenie opłaty turystycznej
Od 15 czerwca wszyscy turyści nocujący w regionie Vysoke Tatry na Słowacji, w ramach…
0 Komentarzy1 Minuty
19 sierpnia 2019
W Szczyrbskim Jeziorze powstaje wieża widokowa
Wysoka na 53 metry wieża widokowa powstaje w w Tatrach Wysokich, w Szczyrbskim Jeziorze,…
0 Komentarzy1 Minuty