Karolina – gdzie gęś dobrym winem podlana

W “Karolinie” zjesz wybornie/fot. AG

W miasteczku Slovensky Grob jest około 30 restauracji. Wszystkie specjalizują się w daniach z gęsiny, wszak ta miejscowość słynie z najlepszej gęsiny na Słowacji. Jednak to w „Karolinie” jest bonus – największy i najlepszy wybór win.

Restauracja i pensjonat Karolina leżą na skraju miasteczka. Miasteczka, która słynie, jako miejsce, gdzie można zjeść najlepszą gęsinę w całej Słowacji. Co roku w Slovenskym Grobie organizowane jest święto Królestwa Gęsiny. Można wtedy spróbować najprzeróżniejszych dań z gęsi i wziąć udział w koronacji Króla Gęsiego.

fot. AG

W Karolinie gęś możemy zjeść przez cały dzień. Tradycyjnym daniem jest pieczona gęś z dodatkiem czerwonej kapusty na słodko oraz lokszami. Inne dania, z którym koniecznie trzeba się zmierzyć to zupa z gęsiny, gęsia wątróbka i chleb z gęsim smalcem.

Właścicielem restauracji Karolina jest Miroslav Jajcay. Jest również somelierem. Warto spróbować go namówić na wizytę w piwnicy z winami. Znajduje się tu wielki wybór win słowackich, od najlepszych winiarzy Małokarpackiego Szlaku Winnego oraz z innych wybranych regionów winiarskich. Znajdują się tutaj także wybrane przez właściciela wina z całej Europy. Sam Miroslav podczas degustacji opowiada o rozlewanych winach nie tylko ze znawstwem, ale i swadą.

Miroslav Jajcay/fot. AG

W „Karolinie” do dyspozycji gości są dwie duże sale na 80 osób, salonik na 16 osób salonik dla miłośników cygar i brandy, taras i wspomniana piwnica z winami.
Miasteczko Slovensky Grob leży 20 kilometrów od Bratysławy.

www.penzion-karolina.sk

fot. AG
fot. AG

Królestwo Gęsiny w Slovenskim Grobie