Mała prowokacja – piwo… Tokaj

Duża, litrowa butelka, podobna do tych od szampana, czarna etykieta dużym napisem “Tokaj” i mniejszym “ipa”. W słowackim okręgu Tokaj, jeden z producentów wina tokajskiego zaczął cztery lata temu produkować… piwo.

Jaroslav Macik starszy jest jednym z bardziej znanych producentów wina tokajskiego w słowackim regionie Tokaj (w województwie koszyckim).

Tylko chmiel nie ze Słowacji

Piwo warzone z dodatkiem amerykańskiego chmielu. Pozostałe produkty są miejscowe, słowackie. Dodawane do piwa suszone winogrona (cibeba), nadają mu specyficznego smaku – oprócz posmaku cytrusowego charakterystycznego dla piw ipa, czuc leciutkie winogrona. Piwo jest niespodzianką dla odwiedzających winnicę Macika, w której można degustować cztery rodzaje wina tokajskiego, ale kto da się skusić na piwo – raczej nie żałuje.

Piwo jest jednym ze sposobów promocji zarówno win tokajskich Macika, jak i regionu słowackiego Tokaju

tokajmacik.sk/pivo