Miód w gębie po słowacku

W Polsce szczycimy się mionami pitnymi, Słowacja – obok swoich win i piw – może pochwalić się winami miodowymi. Jedną z najsłynniejszych wytwórni tego trunku odwiedziłem w Dolnej Krupie niedaleko Trnawy.

Firma Apimed ma siedzibę niedaleko pałacu w Dolnej Krupie,którym przez lata mieszkała słynna „różana hrabina” (czytaj TUTAJ). Zresztą jedno z win miodowych nosi jej imię.

Podczas degustacji mam okazje przyjrzeć się palecie barw win miodowych – od złotej, przez jasnobrązowe do ciemnych z nutą czerwieni. Moc tych win to od 12 do 14 proc. alkoholu.

W Apimed produkuje się wina miodowe na na bazie zarówno miodu kwiatowego (słoneczniki, lipa i akacja), jak i spadziowego. Najsłynniejszym trunkiem jest Modovina Barrique – wino dobrzejące w dębowych beczkach. Są też miodowe wina z domieszką owoców cytrusowych, owoców leśnych oraz mocne nalewki.

Założona w 1989 roku, firma zużywa rocznie 3 tysiące ton miodu. Produkuje m.in.  250 tysięcy litrów 8 gatunków wina miodowego.

Koszt degustacji dla grup powyżej 10 osób (90 minut, 8 rodzajów wina, przekąski i zwiedzanie) – 12 euro/osoby.