Podziemna lodówka w Skalicy

Kolejna ciekawostka w Skalicy - lodownia
Lodownia w Skalicy/fot. AG

Lód w lodowni w Skalicy gromadzono od początku zimy. Składowany w blokach skalnych miał przetrzymać przez pozostałe pory roku i służyć chłodzeniu beczek i butelek z piwem. Lodownia zbudowana była pod wzgórzem.

Pierwszą lodownię w Skalicy wybudowali w 1632 roku właściciele miejscowego browaru. Była usytuowana pod ziemią na przeciwko klasztoru franciszkanów przez dwa wieki, ostatnie zapiski o niej pochodzą z 1866 roku.

W 1867 roku nową lodownie wykopano we wzgórzu, na którym usytuowana jest Kalwaria Skalicka. Zwały ziemi nad lodownią izolowały lód od wysokich letnich temperatur. Lód służył nie tylko browarnikom, ale masarzom, którzy przywozili mięso, by je składować w zimnym przedsionku piwnicy. Najdłuższa z nich ma dwadzieścia metrów.

Komora w które przechowywano lód/fot. AG

Wewnątrz panowała stałą temperatura 4-5 stopni Celsjusza. Bloki lodowe przywożono z oddalonego o 5,5 km jeziora. Lód spuszczano przed dziurę w ziemi na szczycie pagórka kryjącego piwnice lodowni. Wypełniał on całą wysoka na kilkanaście metrów komorę. Czerpany od dołu miał wytrzymać do następnie zimy.
Wspomniane piwnice lodowni są połączone ze sobą krótkimi korytarzami schodkami.

Jedna z piwnic służąc do prezentacji miejscowych win/fot. AG

Obecnie lodownia nie funkcjonuje. W chłodnych piwnicach przechowuje się butelki z winami, w jednej części otwarto restaurację w średniowiecznym stylu specjalizującą się słowackich daniach mięsnych. Niestety przez COVID restauracja jest zamknięta.
Lodownię w Skalicy można zwiedzać za darmo od maja do września, w piątki (godz. 14-18), soboty (10-18) i niedziele (14-18). W tych godzinach o historii lodowni opowiada przewodnik.

www.skalica.sk

Wejście do lodowni w Skalicy/fot. AG

Widok z wieży na „perłę Zahoria”