Słodkie wąsy Sobieskiego

W małym zakładzie cukierniczym „Fantastico” w Bratysławie, produkuje się dwa rodzaje rożków: jeden z kształcie półksiężyca, drugi w kształcie charakterystycznie zawiniętych sarmackich wąsów. To słynne bratysławskie rożki.

 

Moda na nie wraca już od ponad dziesięciu lat, pojawiają się w kawiarniach, cukierniach, małych sklepikach. Nazywane są również preszburskimi rożkami (Preszbur to dawna nazwa stolicy Słowacji)  lub bajglami bratysławskimi. To jeden z elementów dawnej kuchni austro-węgierskiej, który się świetnie przyjął u naszych południowych sąsiadów.

Ku pamięci Sobieskiego

Obecnie większość z nich ma kształt półksiężyca – na pamiątkę zwycięstwa na Turkami w XVII wieku – jeszcze niedawno robiono je we wspomnianym kształcie wąsów, by uczcić sumiaste wąsy zwycięzcy w bitwie po Wiedniem w 1683 roku, polskiego króla Jana III Sobieskiego.
Rożki bratysławskie są od 2102 roku chronionym przez prawo UE produktem lokalnym. Robi je wiele cukierni w mieście, głównie małych, ponieważ podstawowa zasada ich produkcji brzmi: rożki robi się ręcznie.

Wkładanie farszu do rożka/AG

Rożki na dwa sposoby

Istnieją dwa sposoby nadzienia: masa orzechowa i makowa. Wilgotny farsz musi stanowić minimum 40 proc, wagi rożka. Gotowe ciasto rozdziela się na kulki, które pojedynczo się rozwałkowuje i wypełnia masą orzechową lub makową. Następnie pokrywa się żółtkiem, wsadza na 10 minut do pieca, potem smaruje białkiem i wsadza do pieca na 5 minut. Wyjęte z pieca rożki pokryte są dzięki temu charakterystyczną popękaną „glazurą”. Rożki mają pięć dni przydatności do jedzenia.
W „Fantastico” produkowanych jest ok 1 500 rożków tygodniowo (oprócz nich zakład robi jeszcze słodkie bagiety z makiem oraz makarony). Jeden rożek kosztuje 90 centów.

www.fantastico.biz
Riazanská 104, 831 03 Bratislava, Slovakia
fantastico@fantastico.biz