Słodkie wąsy Sobieskiego
W małym zakładzie cukierniczym „Fantastico” w Bratysławie, produkuje się dwa rodzaje rożków: jeden z kształcie półksiężyca, drugi w kształcie charakterystycznie zawiniętych sarmackich wąsów. To słynne bratysławskie rożki.
Moda na nie wraca już od ponad dziesięciu lat, pojawiają się w kawiarniach, cukierniach, małych sklepikach. Nazywane są również preszburskimi rożkami (Preszbur to dawna nazwa stolicy Słowacji) lub bajglami bratysławskimi. To jeden z elementów dawnej kuchni austro-węgierskiej, który się świetnie przyjął u naszych południowych sąsiadów.
Ku pamięci Sobieskiego
Obecnie większość z nich ma kształt półksiężyca – na pamiątkę zwycięstwa na Turkami w XVII wieku – jeszcze niedawno robiono je we wspomnianym kształcie wąsów, by uczcić sumiaste wąsy zwycięzcy w bitwie po Wiedniem w 1683 roku, polskiego króla Jana III Sobieskiego.
Rożki bratysławskie są od 2102 roku chronionym przez prawo UE produktem lokalnym. Robi je wiele cukierni w mieście, głównie małych, ponieważ podstawowa zasada ich produkcji brzmi: rożki robi się ręcznie.

Rożki na dwa sposoby
Istnieją dwa sposoby nadzienia: masa orzechowa i makowa. Wilgotny farsz musi stanowić minimum 40 proc, wagi rożka. Gotowe ciasto rozdziela się na kulki, które pojedynczo się rozwałkowuje i wypełnia masą orzechową lub makową. Następnie pokrywa się żółtkiem, wsadza na 10 minut do pieca, potem smaruje białkiem i wsadza do pieca na 5 minut. Wyjęte z pieca rożki pokryte są dzięki temu charakterystyczną popękaną „glazurą”. Rożki mają pięć dni przydatności do jedzenia.
W „Fantastico” produkowanych jest ok 1 500 rożków tygodniowo (oprócz nich zakład robi jeszcze słodkie bagiety z makiem oraz makarony). Jeden rożek kosztuje 90 centów.
www.fantastico.biz
Riazanská 104, 831 03 Bratislava, Slovakia
fantastico@fantastico.biz
Adam Gąsior
Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.
POWIĄZANE WPISY
27 listopada 2020
Karolina – gdzie gęś dobrym winem podlana
W miasteczku Slovensky Grob jest około 30 restauracji. Wszystkie specjalizują się w…
0 Komentarzy2 Minuty
27 października 2020
Słynny trdelnik ze Skalicy
Trdelnik skalicki uchodzi na najbardziej klasyczny trdelnik na Słowacji. Ciasto…
0 Komentarzy3 Minuty
20 sierpnia 2019
Otwarcie restauracji Panorama Bachledka – pod koniec września
Otwarcie restauracji Panorama Bachledka - pod koniec września
0 Komentarzy1 Minuty
5 lipca 2019
Obiad pod nitrzańskim zamkiem
Przez oszklone ściany restauracji widać fragmenty dawnych murów miejskich, dalej dużą…
0 Komentarzy2 Minuty
29 maja 2019
Jak przeżyć w Bratysławie nie lubiąc słowackiej kuchni
- I jak sobie radzisz z jedzeniem? - pyta mnie kolega, który wie, że przy całej mojej…
0 Komentarzy6 Minuty
27 maja 2019
Tort z malinami w synagodze
Budynek stoi przy cichej uliczce, nieco na skraju centrum Trnawy.
0 Komentarzy2 Minuty
18 września 2018
Bachledka Ski&Sun – będzie widok z tarasu kawiarni
Niewidoczna z oddali, przestronna wewnątrz, funkcjonalna nie naruszająca równowagi w…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2018
Najwyżej położona kawiarnia w Previdzy
Małe stoliki ustawione są na tarasie biegnącym wokół dziewiątego piętra wieżowca w…
0 Komentarzy2 Minuty
12 września 2018
Szałas na granicy dwóch krain
Jadąc z Rajeckich Teplic na południe Bojnic wjeżdżamy w pewnym momencie na Siodło…
0 Komentarzy3 Minuty