Słynny trdelnik ze Skalicy

Najlepszy trdelnik wypieka się w Skalicy
Trdelnik od franciszkanów ze Skalicy/fot. AG

Trdelnik skalicki uchodzi na najbardziej klasyczny trdelnik na Słowacji. Ciasto przypominające walec pusty w środku zaczęto wypiekać w Skalicy na początku XIX wieku.

Wedle tradycji przepis na trdelnik przywiózł na przełomie XVIII i XIX wieku z Siedmiogrodu hrabia József Gvadányi – wojskowy, poeta. Jego kucharz pozmieniał nieco przepis i powstał obecny trdelnik skalicki

Trdelnik skalicki (skalický trdelník), to walec z ciasta o średnicy ok. 10 centymetrów. Otwór wewnętrzny ma średnicy ok. 5 cm.

Jak się robi trdelnik? Wyrośnięte ciasto drożdżowe nawijane jest na drewniany wałek (trdlo) i nacierane ubitym białkiem, posypane posiekanymi orzechami, migdałami, pestkami moreli. Następnie ciasto jest pieczone na wolnym ogniu aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu walec posypuje się mieszanina cukru pudru i cukru waniliowego.

Wypiek trdelnika u franciszkanów/fot. archiwum informacji turystycznej w Skalicy

W Skalicy w 2004 roku powstało “Stowarzyszenie Skalicky trdelnik”, którego celem jest zachowanie tradycyjnego sposobu produkcji.

W Skalicy najlepszym miejscem, w którym można zobaczyć tradycyjny sposób wypiekania trdelnika i posmakować go w winnicy w klasztorze franciszkanów (3 minuty spacerkiem od rynku).

Wejście do winiarni franciszkanów/fot. AG

W kompleksie klasztornym jedno z pomieszczeń, tzw. ciemną kuchnię przerobiono na pomieszczenie, w którym w sposób tradycyjny wypieka się trdelnik. Degustacja odbywa się w pomieszczeniu lub w altanie. Do tego warto spróbować wina z klasztornej winnicy. Najlepiej degustację zaplanować po zwiedzaniu miasteczka, po niej nie chce się już nigdzie iść.

Wino od franciszkanów/fot. AG

W maju w Skalicy odbywa się Trdlofest. Wypiekany jest na nim maxtrdelnik, często osiągający długość ponad dwóch metrów.
Warto wspomnieć, że trdelnik skalicki, to pierwszy słowacki regionalny produkt spożywczy, który został zarejestrowany przez Unię Europejską. Nastąpiło to w październiku 2007 roku. Przedtem trdelnik skalicki uzyskał ochronny znak geograficzny. Nazwę trdelnik skalicki mogą używać tylko trdelniki, które wytwarzane są na terenie ograniczonym rzekami Morwą, Teplicą, Myjawą oraz granicą z Czechami.

Przepis:

Zrobić zakwas z drożdży, mleka i cukru, następnie wymieszać go z mąką pszenną, potem dodać do tego cukier, żółtka i białka, sól. Wymieszać i przygotować ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na placki o masie ok. 250-500 g, które rolujemy. Potem znowu pozostawimy je do wyrośnięcia a następnie nawijamy na trdlo. Nawinięte ciasto nacieramy pianą z białek i posypujemy mieszkanka orzechów i migdałów. Pieczemy na wolnym ogniu obracając wałek i natłuszczając. Po uzyskaniu przez trdelnik złotego koloru, posypujemy go mieszaniną cukru pudru i cukru waniliowego.

fot. AG
Winnica franciszkanów/fot. AG
fot. AG

Rotunda w Skalicy