Wino królów, król win

29 marca 2018

Słowacja też ma swój Tokaj. Tuż nad granicą z Węgrami leży region tokajski. Uprawę winorośli rozpoczęli tu w średniowieczu osadnicy z Włoch.

Słowacki Region Tokajski to najmniejszy słowacki region winny. Tylko siedem gmin w powiecie Trzebiszow, niedaleko granicy w Węgrami: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky ma prawo do hodowli, produkcji in używania nazwy Tokaj.

Kobiety – do zbiorów!

Zresztą nazwa “tokaj” prawdopodobnie pochodzi od starosłowiańskiego słowa “stokaj” czyli “spływ” (spływ rzekami – Bodrogą i Tisą). Cibeby czyli “skurczone rodzynki” (uschnięte na kiści) na ogół zbierają kobiety. Są bardziej cierpliwe i w zbiorach osiągąją dużo lepsze wyniki niż mężczyźni. Można zaryzykować twierdzenie, że gdyby nie kobiety, nie byłoby tokaju. Ale akurat tak jest z wieloma rzeczami na świecie.

Zbiór winogron potrzebnych do produkcji Tokaju

Pleśń rządzi

Pleśń tworząca się na cibebach nadaje winom tokajskim zarówno koloru, jak i smaku. Tokaje są sprzedawane w w pięciu głównych gatunkach, są więc: 2,3,4,5 i 6-putniowe. 1 putnia to 25 kg cibeb. Słowacy wywalczyli prawo do używania nazwy “tokaj”, robią wino z trzech dozwolonych szczepów: Furmint, Muskat i Lipovina. Mimo, że posiadają tylko 730 hektarów z 6300 w regionie Tokaju, starają się promować swój Tokaj.

Piwnice tokajskie pokryte pleśnią/Miro Vacula

Otwarte piwnice

Najlepszym chyba sposobem promocji są organizowane dwa w roku Otwarte Dni Piwnic. Ponad siedemset osób wizytujących wtedy piwnice ma okazję degustować wina, wysłuchać prezentacji i kupić te, które najbardziej smakowały. Sposoby promocji Tokaju są różne. Jeden z producentów wina tokajskiego Jaroslav Macik starszy, zaczął produkować piwo o nazwie Tokaj ipa. Podczas Dni Otwartych Piwnic Tokajskich w jego winnicy można próbować (i kupić) piwo warzone z dodatkiem amerykańskiego chmielu. Pozostałe produkty są miejscowe, słowackie. Dodawane są do piwa suszone winogrona (cibeba), co nadaje mu specyficznego smaku – oprócz posmaku cytrusowego charakterystycznego dla piw ipa, czuć leciutkie winogrona (czytaj TUTAJ).

www.tvc.sk

About

Słowacja to pół jego życia. Był tam ze 140 razy i co roku wraca. Namówi do wyjazdu każdego, kto stanie na jego drodze.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top